2. Time-management

4. Maak een HUB

Tijdsduur: 1-2 uur

Om aan je fotoproject te werken, heb je tijd nodig. Logisch natuurlijk. Maar is het zo logisch dat je die tijd hebt? 

Hoe meer dingen je te doen hebt, des te minder uren er in een dag lijken te zitten. Hoe vaak gebeurt het niet dat je tijd te kort komt omdat de dingen die je gepland had, meer tijd kosten dan je dacht? De ‘Wet van Hofstadter’ zegt dat ‘alles altijd langer duurt dan je denkt, zélfs al houd je rekening met die Wet’! 

Bedenk dus dat, als je aan je foto’s wilt gaan werken, je meer tijd nodig hebt (ongeveer 1/3) dan je denkt. Het is goed om vooruit te kijken en je voor te nemen om er ook tijd voor vrij te houden. Je wilt dit graag, maak het ook belangrijk voor jezelf!

Bij elke stap van deze cursus geven we de tijd aan die je er ongeveer aan kwijt bent. Dit is natuurlijk een gemiddelde, maar het geeft je een idee. We geven je hieronder wat suggesties hoe je dit zou kunnen plannen. Kies wat bij jou past, iedereen heeft zo zijn voorkeuren.

Suggestie 1 – Begin nu
Gewoon beginnen, en je ziet wel waar je tegen aanloopt. Je maakt kris kras tijd vrij in je agenda en je hebt plezier terwijl je eraan werkt.
Het voordeel hiervan is dat je in ieder geval bent gestart. Veel mensen starten niet omdat er in hun hoofd zoveel ‘bezwaren en maren' opkomen en dat werkt verlammend. Nadeel: Meestal zijn we aan het begin én aan het eind van een project heel enthousiast. Halverwege komen de problemen, de afleidingen en de tegenslagen. Een tijdschema kan hier behulpzaam zijn, zie Suggestie 2. 

Suggestie 2 – Maak een planning
Aan het begin van je werkweek, bijvoorbeeld op zondagavond, plan je tijd vrij in je agenda. Je kijkt wanneer het voor jou optimaal is om aan je fotoproject te werken, ondertussen vertel je dit eventueel ook aan een ‘buddy’, zodat hij of zij je kan helpen om je aan het schema te houden. Voordeel: Je agenda én je buddy maken je attent op het project en houden je zo bij de les. Nadeel: Wij zien geen nadelen, alleen als je niet zo van structuur houdt zou dit op enige weerstand kunnen stuiten 😉.

Suggestie 3 – Plan terug
Achterwaarts plannen, afgeleid van het Engelse Backwardsplanning. Je begint met de datum vast te stellen wanneer je project af moet zijn. Dan ga je kijken welke stappen er achterwaarts genomen moeten worden.
Bijvoorbeeld: je wilt op Kerstavond je ouders een album geven. Je wilt dat dit een geprint exemplaar is. Dan moet je dus even uitzoeken hoe lang een zending onderweg is. Stel dat de drukkerij je garandeert binnen 8 werkdagen te leveren. Dan neem je in je planning op: 16 december uiterlijk conceptalbum klaar en naar printshop sturen. Een mooie lay-out maken kost je bijvoorbeeld een week. Dus op uiterlijk 9 december moet je starten met het programma om je foto’s te uploaden. En daarvoor heb je tijd nodig om de foto’s uit te zoeken. En zo ga je steeds een stapje terug. Voordeel: Door het visualiseren van het einddoel, weet je steeds waar je het voor doet, en neem je geen onnodige stappen. Nadeel: Wij zien geen nadelen, maar ook hier geldt dat als je niet zo van structuur houdt, je hier misschien meer moeite mee hebt😉.

Tenslotte

Zoals we eerder al duidelijk maakten, zijn we vaak iets te optimistisch met plannen; houd er rekening mee dat elk project een opstarttijd en afrond-tijd nodig heeft. Ideaal is het plannen van een vast moment in de week, en reserveer dan echt 3 tot 4 uur. Vooral voor het verzamelen en sorteren. Zet dat in je agenda en breng je buddy of gezinsleden hiervan op de hoogte.
De enige manier om dingen gedaan te krijgen is doen, toch? 

Genoeg theorie, pak je agenda en blok 3 uur ☺

Materialen: je agenda en/of een planner. In de webshop is de Plan-in van Ellen Massaro te koop, een goede aanvulling op je afspraken-agenda. Je krijgt als cursist € 1,50 korting als je bij de bestelling de korting code ‘2021planner’ gebruikt.